Uwielbiam George Calombarisa i jego pRZepisy.
Pierwszy raz usłyszałam o nim jak obejrzałam dawno, dawno temu MasterChefa Australia.
I od tej pory towarzyszy mi jego kuchnia - kuchnia grecka także.
Tym razem będziemy przypalać cebulę aby nadać jej smak grillowania, wędzenia.
Potem będzie szybko i pysznie, polecam.
Przepis pochodzi z książki George Calombarisa "Kuchnia grecka".
Dip z przypalonej cebuli.
- 600 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli w płatkach
- sok z cytryny
- 50 g koziego twarogu
- 1 kopiasta łyżka płatków bonito
Do podania:
- krakersy, chleb razowy
- Obrałam cebulę, pokroiłam w ćwiartki.
- Wymieszałam cebulę z 1 i 1/2 łyżki oliwą, dodałam cały ząbek czosnku i wmasowałam oliwę w cebulę.
- Przełożyłam na blachę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 15 - 20 minut lub do momentu aż cebula się przypali.
- Wtedy ją wyjęłam, przestudziłam i pokroiłam na spore kawałki.
- Na patelni rozgrzałam resztę oliwy i podsmażałam cebulę i czosnek przez 15 minut aby zmiękła.
- Jak cebula zmiękła, przełożyłam ją do kielicha blendera, dodałam sól, natkę pietruszki i zmiksowałam na gładką pastę.
- Teraz dodałam twaróg, sok z cytryny do smaku, i płatki bonito, wymieszałam.
- Podałam z chlebem razowym na zakwasie.
- Można podać krakersy czy bagietkę.
Przepis od George Calombaris
2 komentarze
Uwielbiam cebulę, ale w formie takiego dipu jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNo to czas to nadrobić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.