poniedziałek, 13 czerwca 2022

Czosnkowe pici - Pici All'aglione

Przepis na to wyborne acz proste danie pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany".
Podam teraz za autorką książki: pici jest to makaron wyrabiany w rejonie Sienny oraz w kilku miastach prowincji Grosseto we Włoszech.
Pici to makaron, to rodzaj bardzo grubych spaghetti.
Wykonywane ręcznie są grubiutkie i nieregularne, idealne z różnymi sosami.
Przy  rolowaniu tych klusek jest fajna zabawa, dzieci będą zachwycone przy ich tworzeniu.
Czosnkowe pici.

Składniki:
Pici ciasto:
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Pici czosnkowe:
  • 3 - 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 papryczki pepperoni
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól morska
  • listki bazylii
Przygotowanie ciasta:
  • Do miski wsypałam mąkę i sól, zrobiłam dołek i wlewałam ciepłą wodę, mieszałam.
  • Zagniotłam ciasto, zwarte i elastyczne.
  • Odrywałam małe kawałki ciasta i robiłam z nich długie kluseczki turlając dłońmi ciasto po blacie.
  • Ułożyłam je na desce aby chwile obeschły.
  • Gotowałam makaron w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Przygotowanie pici czosnkowego:
  • Czosnek i pepperoni posiekałam.
  • Jeśli lubicie bardzo ostre to papryczki siekajcie z nasionami, jeśli mnie ostre to usuńcie nasiona.
  • Podsmażyłam na oliwie czosnek i papryczkę.
  • Dodałam przecier pomidorowy i sól, zagotowałam.
  • Gotowałam chwilę aby sos zgęstniał.
  • Można doprawić szczyptą cukru do smaku aby złamać kwaśność pomidorów.
  • Ugotowane pici wymieszałam z sosem id razu podałam posypane posiekaną bazylią.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Plebance woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger