Przepis na to wyborne acz proste danie pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany".
Podam teraz za autorką książki: pici jest to makaron wyrabiany w rejonie Sienny oraz w kilku miastach prowincji Grosseto we Włoszech.
Pici to makaron, to rodzaj bardzo grubych spaghetti.
Wykonywane ręcznie są grubiutkie i nieregularne, idealne z różnymi sosami.
Przy rolowaniu tych klusek jest fajna zabawa, dzieci będą zachwycone przy ich tworzeniu.
Czosnkowe pici.
Smacznego.
Składniki:
Pici ciasto:
- 300 g mąki pszennej T 650
- 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Pici czosnkowe:
- 3 - 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 papryczki pepperoni
- 3 łyżki oliwy
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól morska
- listki bazylii
Przygotowanie ciasta:
- Do miski wsypałam mąkę i sól, zrobiłam dołek i wlewałam ciepłą wodę, mieszałam.
- Zagniotłam ciasto, zwarte i elastyczne.
- Odrywałam małe kawałki ciasta i robiłam z nich długie kluseczki turlając dłońmi ciasto po blacie.
- Ułożyłam je na desce aby chwile obeschły.
- Gotowałam makaron w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Przygotowanie pici czosnkowego:
- Czosnek i pepperoni posiekałam.
- Jeśli lubicie bardzo ostre to papryczki siekajcie z nasionami, jeśli mnie ostre to usuńcie nasiona.
- Podsmażyłam na oliwie czosnek i papryczkę.
- Dodałam przecier pomidorowy i sól, zagotowałam.
- Gotowałam chwilę aby sos zgęstniał.
- Można doprawić szczyptą cukru do smaku aby złamać kwaśność pomidorów.
- Ugotowane pici wymieszałam z sosem id razu podałam posypane posiekaną bazylią.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Plebance woj. kujawsko - pomorskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.