środa, 22 czerwca 2022

Cukiniowe tagliatelle z tapenadą

Czy robiliście kiedyś makaron z warzyw?, jeśli nie to warto, ja wypróbowałam i myślę że jest to znakomita alternatywa na zdrowsze jedzenie.
Poza tym danie smakuje wybornie więc tym bardziej polecam.
Cukiniowy makaron z oliwkami.

Składniki: 2 porcje
Tagliatelle:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
Tapenada:
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 50 g kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy
Do podania:
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
  • garść mini listków
  • 2 łyżki podpieczonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie dania:
  • Cukinię umyłam i obieraczką do warzyw wzdłuż pokroiłam na grube wstążki.
  • Wymieszałam cukiniowe wstążki z sokiem z cytryny i oliwą.
  • Do kielicha blendera włożyłam wszystkie składniki tapenady i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Nałożyłam na talerz cukiniowy makaron, ułożyłam tapenadę, mini listki oraz oliwki.
  • Skropiłam oliwą.
Smacznego.
Przepis od Przemysław Ignaszewski
"Podróże małe i duże"
Róże

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger