Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii.
Mogą mieć różne nadzienia i podawane są w wigilię św. Jana.
Bułeczki są pulchne i mięciutkie, idealne do kawy czy herbaty.
Bułki z truskawkami.
Składniki: 10 sztuk
- 500 g mąki pszennej typ 450 - dałam T 650
- 100 g miękkiego smalcu
- 150 g cukru lub innego słodzika - dałam ksyliotolu 100 g
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 3 średnie jajka
- 4 g soli
- 40 g letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 100 g równych truskawek
- cukier trzcinowy
- cukier puder do oprószenia
- Ugotowałam ziemniaki, odcedziłam i ugniotłam na pure, wystudziłam.
- Drożdże rozpuściłam w wodzie.
- Do misy robota włożyłam pure ziemniaczane, drożdże z wodą, ksylitol, jajka, sól i smalec, wymieszałam.
- Teraz dodałam stopniowo mąkę i mieszałam do połączenia składników.
- Potem wyrabiałam aż ciasto zaczęło odchodzić od ścianek misy.
- Ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i uformowałam kulę.
- Miskę natłuściłam oliwą i umieściłam w niej ciasto.
- Pozostawiłam w ciepłym miejscu np. w piekarniku z włączoną żarówką na 2 godziny do wyrastania.
- Potem ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i podzieliłam na 10 części.
- Z każdej zrobiłam placek, ułożyłam na nim truskawkę, posypałam 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego i zlepiłam brzegi.
- Potem zrobiłam kulkę, ciasto jest plastyczne więc nie sprawia to żadnego problemu.
- Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i odstawiłam na 45 - 60 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzałam do 175 C z opcją grzania góra/dół i piekłam bułki ok. 20 minut aż się ładnie zrumieniły.
- Po upieczeniu studziłam bułeczki na kratce.
- Po całkowitym wystygnięciu posypałam je cukrem pudrem.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.