sobota, 11 czerwca 2022

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Pomysł na chleb pochodzi z książki Jeffreya Hamelmana "Chleb".
Ten chleb ma bardzo dobry smak, lekko kwaskowy z miękkim wnętrzem i chrupiąca skórką.
Polecam do kanapek, grzanek, tostów.
Chleb wg Hamelmana.

Składniki na 2 bochenki:
Zakwas:
  • 318 g mąki żytniej chlebowej - u mnie T 720 - 2 i 1/2 szklanki
  • 255 g wody - 1 i 1/8 szklanki
  • 17 g dojrzałego zakwasu żytniego - 2 łyżki
Ciast właściwe:
  • zakwas jw.
  • 590 g mąki żytniej T 720
  • 318 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 672 g wody
  • 17 g soli
Przygotowanie zakwasu:
  • Zakwas musi dojrzewać 14 - 16 godzin więc trzeba go zrobić odpowiednio wcześnie np. wieczorem przed pieczeniem.
  • Wymieszałam składniki zakwasu w misce, nakryłam i odstawiłam na blacie kuchennym na wspomniany wcześniej czas 14 - 16 godzin.
Przygotowanie chleba:
  • Do misy robota włożyłam wszystkie składniki przeznaczone na chleb i mieszałam na I prędkości robota 4 minuty i na II prędkości około minuty.
  • Ciasto powinno być ciepłe - ok. 27 C ale jest to możliwe jak robot miesza i wytwarza temperaturę.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat, uformowałam dwa bochenki i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrastania na około 60 - 120 minut.
  • Następnie nacięłam bochny żyletką.
  • Piekarnik nagrzałam do 240 C i przed samym włożeniem spryskałam wnętrze nagrzanego piekarnika wodą.
  • Piekłam chleby 15 minut i zmniejszyłam temperaturę do 230 C z opcją grzania góra/dół i piekłam jeszcze 30 - 40 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
  • Najsmaczniejszy do zjedzenia jest po 24 godzinach.
Smacznego.
Przepis Jeffrey Hamelman
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger