Resztki mąk w torebkach i warto je było wykorzystać na cudny chleb.
Jest aromatyczny, zdrowy, idealny na śniadaniowe kanapki.
Zasmakuje każdemu kto ceni sobie zdrowie na talerzu, polecam.
Zdrowy chleb.
- 370 g mąki pełnoziarnistej z samopszy
- 185 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
- 200 g mąki chlebowej T 750
- 18 g świeżych drożdży
- 600 g wody
- 18 g soli
- 50 g siemienia lnianego
- 70 g soku z pomarańczy z miąższem
- Wszystkie składniki przełożyłam do miski, wkruszyłam drożdże i dokładnie wymieszałam.
- Zostawiłam pod przykryciem na 30 minut do wyrastania.
- Potem przełożyłam ciasto do foremek, wyrównałam wierzch i ponownie nakryłam i pozostawiłam do wyrastania na ok. 40 minut.
- Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.