środa, 15 czerwca 2022

Börek - chrupiące ciasto listkowe nadziewane serem i ziołami - turecki przysmak

 Börek to taki ślimak z nadzieniem, choć nie do końca bo börek to także zapiekane ciasto listkowe warstwowe.
Króluje w krajach azjatyckich ale i na Bałkanach, jest pyszne.
Można włożyć do niego prawie wszystko a potem cieszyć się harmonią smaków.
Przepis na mój börek pochodzi z książki "Stambuł do zjedzenia" Bartka Kiżuna.
Turecki  börek.

Składniki:
Ciasto:
  • 400 g mąki tortowej - dałam pszenną T 650
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 220 g sera bałkańskiego typu feta lub oryginalny tulum
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki pul biber lub ew. jalapeno czy chili
  • garść posiekanego koperku
Dodatkowo:
  • ok. 500 ml oleju słonecznikowego
Przygotowanie farszu:
  • Palcami pokruszyłam ser, wbiłam jajo, dodałam paprykę, posiekany koperek.
  • Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na bok.
Przygotowanie ciasta:
  • Do miski wsypałam mąkę i sól.
  • Rozgarnęłam mąkę na boki, robiąc w środku dołek i wlałam wodę i oliwę.
  • Zaczęłam palcami kręcić kołka na dnie miski aby płyn wchłaniał coraz to więcej mąki.
  • Jak składniki się połączyły przełożyłam ciasto do misy robota i na I biegu wyrabiałam 10 minut.
  • Autor napisał: nie krócej!
  • Gładkie i sprężyste ciasto podzieliłam na pół.
  • Z każdej części uformowałam placek grubości ok. 1/2 centymetra i średnicy ok. 20 cm.
  • Pierwszy placek włożyłam do miski o średnicy trochę większej niż on sam, zalałam olejem i włożyłam drugi placek.
  • Oleju musi być tyle aby placki w nim pływały.
  • Odstawiłam miskę na 60 minut.
  • Po tym czasie na duży blat roboczy posmarowany olejem wyjęłam pierwszy placek.
  • Zaczęłam rozciągać go palcami posmarowanymi olejem - ciasto jest bardzo elastyczne, aż osiągnął rozmiar ok. 70 x 100 cm.
  • Jeśli jest w którymś miejscu za gruby wystarczy go rozciągnąć.
  • Brzmi skomplikowanie ale ciasto jest takie elastyczne że nie jest to trudne.
  • Ciasto teraz złożyłam wzdłuż krótszej krawędzi
  • Na cieście rozłożyłam połowę farszu i zaczęłam zwijać wzdłuż dłuższego z brzegów.
  • Zrolowałam do końca i całą operację ponowiłam z drugim plackiem.
  • Zwinęłam moje rulony w ślimaka, drugi przykleiłam do pierwszego i ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół.
  • Najsmaczniejszy jest gorący choć niewątpliwie parzy w usta i język 😉 
Smacznego.
Przepis kuchni tureckiej
"Podróże małe i duże"
Na niebie

1 komentarze

  1. Mniom! Mniom! Lubię taką szamkę. Chętnie wypróbuje przepis!
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu!^^

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger