Danie petarda, pieczone warzywa maja skarmelizowaną skórkę, pachną obłędnie, są delikatne i przepyszne.
Potem w połączeniu z makaronem smakują wyśmienicie.
To obiad petarda, polecam.
Makaron z pieczonymi warzywami.
- garść kiełków fasoli mung
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamico
- sok z 1/2 limonki
- sok z 1 mandarynki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki liścia laurowego mielonego
- mała szczypta cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego lampung
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 duża szalotka
- 1/2 dużej kalarepy
- 1/2 białej rzodkwi
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 4 duże pieczarki
- 200 g makaronu tagliatelle
- Odcięłam od kopru koperek, odłożyłam na potem.
- Kalarepę obrałam i pokroiłam w paski, koper włoski pokroiłam w plastry.
- Szalotkę przekroiłam na ósemki.
- Białą rzodkiew pokroiłam w paski a pieczarki w plastry.
- Ze wszystkich przypraw i soków, octu zrobiłam marynatę.
- Warzywa ułożyłam na blaszce i polałam marynatą, wtarłam ją w warzywa.
- Piekłam warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut aż się lekko zrumieniły.
- Ugotowałam makaron al'dente i przełożyłam go na blaszkę z warzywami, wymieszałam dokładnie, przełożyłam na talerz, posypałam kiełkami fasoli mung i posiekanym koprem włoskim.
Przepis autorski.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.