wtorek, 17 maja 2022

Tagliatelle z kalarepą, koprem włoskim i białą rzodkwią

Danie petarda, pieczone warzywa maja skarmelizowaną skórkę, pachną obłędnie, są delikatne i przepyszne.
Potem w połączeniu z makaronem smakują wyśmienicie.
To obiad petarda, polecam.
Makaron z pieczonymi warzywami.

Składniki:
  • garść kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamico
  • sok z 1/2 limonki
  • sok z 1 mandarynki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki liścia laurowego mielonego
  • mała szczypta cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego lampung
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 duża szalotka
  • 1/2 dużej kalarepy
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 4 duże pieczarki
  • 200 g makaronu tagliatelle
Przygotowanie dania:
  • Odcięłam od kopru koperek, odłożyłam na potem.
  • Kalarepę obrałam i pokroiłam w paski, koper włoski pokroiłam w plastry.
  • Szalotkę przekroiłam na ósemki.
  • Białą rzodkiew pokroiłam w paski a pieczarki w plastry.
  • Ze wszystkich przypraw i soków, octu zrobiłam marynatę.
  • Warzywa ułożyłam na blaszce i polałam marynatą, wtarłam ją w warzywa.
  • Piekłam warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut aż się lekko zrumieniły.
  • Ugotowałam makaron al'dente i przełożyłam go na blaszkę z warzywami, wymieszałam dokładnie, przełożyłam na talerz, posypałam kiełkami fasoli mung i posiekanym koprem włoskim.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Murale na przystankach - Lichawa woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger