W sezonie szparagowym nie może zabraknąć tego dania na moim talerzu, na Twoim pewnie też jak tylko raz spróbujesz.
Szparagi mają delikatny, kremowy smak a gruszka dodaje im tego czegoś bez którego danie nie smakuje jak trzeba.
Popróbujcie koniecznie.
Szparagi z gruszką.
- 500 g szparagów zielonych
- 500 g szparagów białych
- 2 łyżki masła
- 2 gruszki
- 100 ml śmietanki 12 %
- sól morska
- pieprz czarny
- Szparagom odłamałam zdrewniałe końcówki, białe dodatkowo obrałam, bo mają zdrewniałą łodygę.
- Gruszki pokroiłam w kostkę razem ze skórką.
- Na maśle poddusiłam szparagi, białe można wcześniej zblanszować przez 3 minuty we wrzątku.
- Szparagi dusiłam około 5 minut.
- Dodałam pokrojone gruszki, smażyłam 2 minuty i wlałam śmietankę, gotowałam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam solą i pieprzem.
Wg pomysłu Izy znajomej z FB
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.