Dziś proponuje pyszną, szybką, pożywną sałatę z fasolą i szpinakiem.
To dla tych co nie lubią szpinaku, tym razem polubią, jest pysznie.
Miseczkę takiej sałatki do pracy i jest super obiad czy II śniadanie.
Sałatka ze szpinakiem i fasolą.
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 puszka białej fasoli - 400 g
- 6 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka masła klarowanego
- słodka papryka
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- sok z cytryny
- oliwa do skropienia + do smażenia
- Kurczaka pokroiłam w paski, zamarynowałam w sosie sojowym na 10 minut.
- Podsmażyłam go na odrobinie oliwy.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Podsmażyłam je na maśle klarowanym, posypane słodką papryką aż się zrumieniły.
- Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w kostkę a paprykę w paski.
- Umyłam i osuszyłam szpinak, posiekałam czosnek.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
- Dodałam paprykę, smażyłam jakieś 3 minuty, wrzuciłam pieczarki i dalej smażyłam aż się zezłociły
- Na drugiej patelni na łyżce oliwy podsmażyłam szpinak 2 - 3 minuty a jak zmiękł dodałam czosnek, smażyłam jeszcze 30 sekund.
- Fasolę osączyłam na sicie, przepłukałam.
- Wymieszałam wszystko na jednej patelni bardzo delikatnie, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Na talerzu skropiłam oliwą extra vergine i sokiem z cytryny.
Przepis własny.
4 komentarze
Sałatka wygląda przepysznie. Domyślam się, że smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńRelaksującej niedzieli:)
Smakuje wyśmienicie, to prawda.
UsuńOj przepis nie dla mnie, nie lubię fasoli.
OdpowiedzUsuńJest wiele przepisów na blogu więc jest z czego wybrać.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.