Uwielbiam takie spontaniczne dania z cyklu zero weste, czyścimy lodówkę i nie marnujemy żywności.
Danie wyszło znakomicie, zobaczcie zresztą sami.
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć że wyszło bardzo smakowicie i zniknęło szybciutko.
Pewnie i Wam zasmakuje jeśli tylko spróbujecie, polecam.
Ryż smażony z warzywami i jajem sadzonym.
- 2 łyżki smalcu z kaczki
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście kapusty włoskiej
- 1 biała papryka
- 1 papryka żółta
- garść kiełków fasoli mung
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 3/4 szklanki wody
- 2 jaja
- Warzywa umyłam, oczyściłam i liście kapusty pokroiłam w kostkę, tak samo jak obie papryki, cebulę, czosnek i cukinię.
- Na patelni rozgrzałam smalec z kaczki, dodałam cebulę, czosnek i smażyłam 3 minuty, dodałam kapustę i smażyłam kolejne 3 minuty.
- Na patelni wylądowała papryka i cukinia, smażyłam kolejne 3 minuty.
- Zalałam całość bulionem i dusiłam pod przykryciem 5 minut.
- Ryż ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, przestudziłam i wrzuciłam na patelnię.
- Smażyłam jeszcze 5 minut.
- Dołożyłam kiełki i podgrzałam, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Jaja usmażyłam na sadzone i ułożyłam na talerzu z ryżem.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.