Dziś jak przystało na dzisiejsze święto będzie uczta.
Miłośnicy krewetek i kuchni włoskiej mogą podskakiwać z radości bo danie jest przepyszne, idealne na dzisiejsze święto i inne święta świata też.
Polecam gorąco.
Danie inspirowane przepisem Piotra Kucharskiego.
Spróbujcie koniecznie.
Pomarańczowe risotto.
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 300 g ryżu arborio
- 200 g miąższu dyni hokkaido
- 900 - 1000 ml bulionu warzywnego
- sok z 1/2 pomarańczy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- garść roszponki
Do krewetek:
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna
- 300 g krewetek świeżych lub mrożonych
- Obrałam krewetki, wyjęłam jelitka i umyłam, osuszyłam.
- Na maśle podsmażyłam ćwiartki cytryny a jak zmiękły dodałam krewetki i smażyłam ok. 2 minut z każdej strony aż stały się różowe.
- Teraz wsypałam otarta skórkę z pomarańczy i wlałam sok z pomarańczy, smażyłam minutę, posoliłam.
Przygotowanie risotta:
- Posiekałam czosnek i cebulę.
- Wycisnęłam sok z pomarańczy.
- Dynie dusiłam pod przykryciem z 1 - 2 łyżkami wody aż zmiękła a potem zmiksowałam na gładkie pure.
- Bulion ma być cały czas gorący, czyli postawiłam go na palniku obok na maleńkim ogniu.
- Na oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek a gdy się zeszkliły dodałam ryż, smażyłam aż stał się przezroczysty.
- Teraz zaczęłam dodawać bulion chochla po chochli czekając i mieszając cały czas aż ryż wchłonął porcję wcześniejszą.
- Gotowanie ryżu trwa ok. 20 minut, musi on być al'dente.
- Na koniec wlałam sok z pomarańczy i dodałam pure z dyni.
- Smażyłam aż risotto zgęstniało.
- Podałam z krewetkami, roszponką i ćwiartką podsmażonej cytryny.
Inspiracja: Piotr Kucharski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.