Jak się okazuje pyszną pizzę można zrobić nie tylko na pysznym cieście drożdżowym ale także na spodzie z chleba tostowego.
Wyszło znacznie szybciej, równie pysznie, więc polecam gorąco.
Dodajcie swoje ulubione dodatki albo zróbcie dokładnie tak samo, będzie pysznie.
Pizza na chlebie.
Składniki: forma 24 x 24 cm- 10 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- 3 jaja
- 50 ml mleka
- sól morska
- 1/2 łyżeczki oregano + 1/2 łyżeczki do posypania
- 4 plastry rostbefu
- 3 pieczarki
- 1 pomidor
- 1 szklanka startego sera masdamer
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 5 czarnych oliwek
- Z jaj, mleka, soli i oregano zrobiłam sos do chleba.
- 5 kromek chleba ułożyłam na dnie foremki, wlałam połowę masy jajecznej, ułożyłam kolejne 5 kromek chleba i wlałam resztę jaj.
- Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na suchej patelni.
- Pomidora pokroiłam w plastry, starłam ser.
- Na chlebie ułożyłam plastry rostbefu, pomidora, pieczarki, posypałam oregano, papryką słodką i startym serem.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
- Posypałam oliwkami pokrojonymi w plastry.
Przepis własny.
2 komentarze
A tzw. pizzę na chlebie to nawet dziecko może sobie zrobić, w sumie zapomniałam, jakie to smaczne :-)
OdpowiedzUsuńP.S. Piękne te korale kalinowe... Ale by się przydał taki ośnieżony krzaczek w tym upale...
Oj, tak dla dzieci to fajna zabawa
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.