Przepis na te przepyszne pierogi pochodzi z książki "Stambuł do zjedzenia" Bartka Kieżuna.
Te pierogi są mega delikatne i przepyszne, kremowe wnętrze, delikatne ciasto to razem pyszny obiad na talerzu.
W książce Bartka Kieżuna jest mnóstwo przepisów na pyszne dania rodem z Turcji, polecam.
Pierogi po turecku.
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej T 650
- 150 - 200 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 2 duże bakłażany
- 1 mała czerwona papryka
- sól morska
- pieprz czarny
- beszamel
Beszamel:
- 40 g masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej T 650
- 125 ml tłustego mleka
- sól morska
Do podania:
- 50 g masła
- jogurt
- turecka papryka pul biber
Przygotowanie beszamelu:
- Na patelni podgrzałam masło, dodałam mąkę i smażyłam aż stała się lekko kremowa, dodałam mleko i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia.
- Gotowałam 2 - 3 minuty aż masa zgęstniała.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie farszu:
- Bakłażany nakłułam widelcem w kilku miejscach.
- Bakłażany ułożyłam na płytce palnika gazowego i opalałam aż skórka stała się czarna, odymiona.
- Potem tak samo opaliłam paprykę.
- W czasie jak papryka się odymiała ja przekroiłam bakłażany wzdłuż na połówki i wydrążyłam miąższ.
- Wrzuciłam go na durszlak i zostawiłam na godzinę aby soki odpłynęły.
- Osmoloną paprykę włożyłam do miseczki, nakryłam pokrywką i odstawiłam aż przestygła.
- Paprykę obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kosteczkę.
- Osączonego bakłażana posiekałam drobno.
- W misce wymieszałam bakłażana, paprykę, beszamel, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Do misy malaksera wsypałam mąkę, dodałam sól i miksując wlewałam gorącą wodę.
- Mieszałam aż powstało jednolite ciasto.
- Owinęłam je w folię i włożyłam na godzinę do lodówki aby odpoczęło.
Przygotowanie pierogów:
- Rozwałkowałam cienko ciasto.
- Wycinałam kwadraty, nakładałam farsz i zlepiałam brzegi do środka po przekątnych.
- Bartek napisał w książce że pierożek powinien przypominać grę w niebo i piekło - pamiętacie?
- Gotowałam pierożki w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 3 minut.
- Podałam polane masłem, posypane pul biber i jogurtem.
- Są pyszne, polecam.
Przepis kuchni tureckiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.