Pyszne naleśniki z równie pysznym nadzieniem, taki oto obiad miałam na talerzu.
Ciasto na naleśniki można zrobić wcześniej, tak samo jak i farsz, potem je usmażyć i zrolować.
Polecam gorąco czy to na śniadanie czy obiad.
Naleśniki z mięsem i serem.
Ciasto: 8 naleśników
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cydru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mąki z samopszy
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 duża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- czarny pieprz
- czerwona słodka papryka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 g startego sera cheddar
- 200 g groszku zielonego - może być z puszki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Zmiksowałam wszystkie składniki przeznaczone na ciasto, odstawiłam aby ciasto odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
- Posiekałam drobno szalotkę, starłam ser na tarce.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę, dodałam mięso i smażyłam aż się zrumieniło, cały czas mieszając.
- Podlałam sosem sojowym, dodałam sól, pieprz i paprykę słodką, smażyłam jeszcze minutę.
- Wsypałam groszek, miałam z puszki, wymieszałam.
- Dodałam posiekany czosnek i natkę pietruszki, wymieszałam.
Przygotowanie naleśników:
- Usmażyłam 8 naleśników i na każdym rozłożyłam równo farsz, posypałam 3/4 startego sera, zwinęłam w rulon.
- Ułożyłam je w naczyniu do zapiekania, posypałam resztą sera i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zimowa Grabia w Ldzaniu woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.