To danie kuchni meksykańskich wegan znalazłam na blogu u Marty Dymek.
I tam też można poczytać skąd pibil pochodzi i dlaczego jest taką wspaniałą marynatą.
U Marty wersje mięsną zastąpiono wege i rezultat jest zaskakująco pyszny, polecam i Wam spróbować.
Boczniaki po meksykańsku.
Składniki na 3 - 4 porcje:- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 kulki jałowca
- 1/2 liścia laurowego
- na czubku noża: czarny pieprz i cynamon
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 - 2 łyżeczki octu winnego
- 1 - 2 łyżeczki limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- kolendra
- świeża czerwona cebula
- ryż
- tortille lub bułka
- Na małej patelni na niewielkim ogniu podgrzałam wszystkie przyprawy aż zaczęły pachnieć ok. 30 sekund, zdjęłam z ognia.
- Czosnki opaliłam nad płomieniem ognia aż się skórka zwęgliła, odłożyłam aby przestygły.
- Cebulę pokroiłam w piórka, boczniaki w paski wzdłuż blaszek.
- Do misy malaksera wsypałam podprażone przyprawy, oraz obrane ząbki czosnku i dodałam resztę składników oprócz boczniaków i cebuli, zmiksowałam na gładki sos.
- Boczniaki polałam sosem i delikatnie dłońmi wymieszałam.
- Wysypałam je na blaszkę a na wierzchu położyłam cebulę.
- Piekłam boczniaki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez ok. 20 minut.
- Upieczone boczniaki podałam w bułce z dodatkiem kolendry.
- Można je podać na ryżu czy w tacosach, zawinięte w tortille, jak lubicie.
2 komentarze
Ależ ta bułka wygląda apetycznie. Chętnie bym taką zjadła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
No powiem Ci że masz dobry gust Łucjo, smakuje obłędnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.