czwartek, 12 maja 2022

Koreański tost z jajkiem czosnkowym

Czy ktoś z Was miał przyjemność kosztować takiego tosta w Korei?
Ciekawa jestem czy smakuje równie wybornie co ten zrobiony w mojej kuchni.
Ja polecam gorąco, Wy zrobicie jak chcecie ale ten smak i aromat po ucieszy każdego więc może warto?
Gotową kanapkę w Korei zawija się i podaje w papierowym kubku, by wygodniej zjeść go w biegu, jednak w domowych warunkach można podawać tosta w klasycznym wydaniu.
Koreański street food.

Składniki:
  • 2 kromki chleba tostowego - u mnie pełnoziarnisty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • kawałek boczku lub ulubionej szynki - u mnie wędzony rrosbeft
  • kawałek startego sera cheddar
  • suszona natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie tostu:
  • Ząbek czosnku przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z 25 gramami miękkiego masła, suszoną pietruszką i solą.
  • Jedno jajo wymieszałam widelcem z przeciśniętym czosnkiem.
  • Do jaja dodałam starty ser, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam.
  • Z tej masy zrobiłam na patelni nieduży placek a jak boki zaczęły się ściągać zawinęłam je do środka, ze wszystkich stron, przewróciłam na drugą stronę aby się dosmażył.
  • Ma mieć kształt prostokąta.
  • Drugie jajo usmażyłam na sadzone na lekko posmarowanej masłem patelni. 
  • Na suchej patelni opiekłam chleb tostowy i posmarowałam go masłem czosnkowym.
  • Potem położyłam kwadrat serowy, plastry rosbeftu, drugą kromkę chleba i na wierzchu jajo sadzone.
  • Ułożyłam ponownie tosta na patelni, nakryłam pokrywką i podgrzewałam jakieś 3 minuty.
  • Na talerzu posypałam jeszcze suszoną natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis kuchni koreańskiej.
"Podróże małe i duże"
Mięta

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger