środa, 4 maja 2022

Keks tahini

Pomysł na ten keks zaczerpnęłam z książki Damiana Kordasa - Masterchefa "Moje pyszne inspiracje".
Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i przepyszne, polecam nie tylko do kawy ale również z kubkiem mleka czy soku.
Keks tahini.

Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 220 g mąki pszennej T 650
  • 250 g masła
  • 150 g cukru - dałam 100g ksylitolu
  • 150 g bakalii - rodzynki, żurawina, orzechy
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki tahini
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Miękkie masło utarłam z ksylitolem na puszystą, jasną masę.
  • Ciągle miksując dodawałam po jednym żółtku.
  • Teraz dodałam tahini i mąkę wcześniej przesianą z kakao proszkiem do pieczenia.
  • Dodałam bakalie, wymieszałam.
  • Na koniec ubiłam pianę z białek na sztywną pianę i w trzech porcjach dodałam do masy wcześniej utartej.
  • Przełożyłam masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch i piekłam 40 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
Smacznego.
Przepis Damian Kordas
"Podróże małe i duże"
Krajobraz

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger