Pomysł na ten keks zaczerpnęłam z książki Damiana Kordasa - Masterchefa "Moje pyszne inspiracje".
Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i przepyszne, polecam nie tylko do kawy ale również z kubkiem mleka czy soku.
Keks tahini.
- 220 g mąki pszennej T 650
- 250 g masła
- 150 g cukru - dałam 100g ksylitolu
- 150 g bakalii - rodzynki, żurawina, orzechy
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki tahini
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Miękkie masło utarłam z ksylitolem na puszystą, jasną masę.
- Ciągle miksując dodawałam po jednym żółtku.
- Teraz dodałam tahini i mąkę wcześniej przesianą z kakao proszkiem do pieczenia.
- Dodałam bakalie, wymieszałam.
- Na koniec ubiłam pianę z białek na sztywną pianę i w trzech porcjach dodałam do masy wcześniej utartej.
- Przełożyłam masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch i piekłam 40 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
Przepis Damian Kordas
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.