Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień".
Taki omlet szybko i sprawnie zrobicie na śniadanie czy obiad, polecam.
Jest pożywny, odżywczy i super pyszny.
Fasola z pomidorami jako omlet.
- 1 puszka białej fasoli razem z zalewą
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 gałązki bazylii
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 jaja
Do podania:
- bagietka
- twarożek ze szczypiorkiem
- Posiekałam drobno szalotkę.
- Pomidorki przekroiłam na połówki.
- Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam szalotkę, smażyłam aż się zeszkliła.
- Dodałam połówki pomidorków, smażyłam aż się rozpadły.
- Dodałam fasolę razem z zalewą i smażyłam aż cała odparowała, potem widelcem lekko zgniotłam fasolę i dalej smażyłam bez mieszania aż brzegi się zrumieniły i powstał omlet.
- Wtedy zrobiłam z góry trzy otwory lekko odgarniając fasolę na boki a w to miejsce wbiłam jaja.
- Smażyłam aż jaja się ścięły - bez mieszania.
- Posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam posiekaną bazylią.
- Podałam z bagietką posmarowaną twarożkiem ze szczypiorkiem.
Przepis Jamie Oliver.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.