piątek, 13 maja 2022

Fasola z pomidorami a'la omlet

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień".
Taki omlet szybko i sprawnie zrobicie na śniadanie czy obiad, polecam.
Jest pożywny, odżywczy i super pyszny.
Fasola z pomidorami jako omlet.

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli razem z zalewą
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 jaja
Do podania:
  • bagietka 
  • twarożek ze szczypiorkiem

Przygotowanie omletu:
  • Posiekałam drobno szalotkę.
  • Pomidorki przekroiłam na połówki.
  • Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam szalotkę, smażyłam aż się zeszkliła.
  • Dodałam połówki pomidorków, smażyłam aż się rozpadły.
  • Dodałam fasolę razem z zalewą i smażyłam aż cała odparowała, potem widelcem lekko zgniotłam fasolę i dalej smażyłam bez mieszania aż brzegi się zrumieniły i powstał omlet.
  • Wtedy zrobiłam z góry trzy otwory lekko odgarniając fasolę na boki a w to miejsce wbiłam jaja.
  • Smażyłam aż jaja się ścięły - bez mieszania.
  • Posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam posiekaną bazylią.
  • Podałam z bagietką posmarowaną twarożkiem ze szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Z drogi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger