Przepis na ciasto pochodzi z bloga Kuchennymi drzwiami, tak mnie zauroczył że postanowiłam ciasto upiec i oto jest.
Przepyszne, mega wilgotne ciasto z dżemem malinowym i kawałkami białej czekolady.
Smakuje wybornie koniecznie z kawą, herbatą czy czystkiem bez cukru - koniecznie.
Polecam gorąco a Ani dziękuję za przepis.
Ciasto z malinami i czekoladą.
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki ekstarktu waniliowego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 3/4 szklanki maślanki
- 100 g konfitury malinowej
- 100 g białej czekolady
- 70 ml espresso
- 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki zimnego masła
- 2 łyżeczki mąki orkiszowej jasnej T 630
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, masło powinno być miękkie.
- Najpierw zrobiłam mocną kawę, odstawiłam aby ostygła.
- Teraz zrobiłam kruszonkę rozcierając w palcach składniki, odstawiłam.
- Zmiksowałam masło z cukrem i wanilią na gładką, puszystą masę.
- Teraz dodałam jajo i żółtko i dalej miksowałam na gładką masę.
- Czas na maślankę, mąkę i espresso, które dodawałam na przemian po trochu.
- Miksowałam aż masa była gładka i puszysta.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Połowę masy przełożyłam do formy, łyżeczką rozłożyłam połowę konfitury malinowej i powtykałam z ciasto tafelki białej czekolady.
- Wyłożyłam resztę ciasta i resztę konfitury i czekolady.
- Na wierzchu posypałam wcześniej zrobioną kruszonką.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut aż wierzch ciasta dobrze się zrumienił.
- Studziłam ciasto na kratce.
2 komentarze
Wygląda cudnie.
OdpowiedzUsuńA dziękuję, smakuje obłędnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.