Te przepyszne ciasteczka warto sobie upiec na Majówkę, znakomite będą na piknik z rodziną czy przyjaciółmi.
Można je zabrać także na wędrówkę aby utrudzonym przekąsić coś w trasie.
Są przepyszne.
Ciasteczka w drogę.
- 250 g sera białego półtłustego
- 2 i 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 150 g mąki pszennej T 650
- 100 g masła
- 1 jajko
- 100 g płatków owsianych górskich
- ok. 3 łyżki cukru trzcinowego
- Ser, cukier puder, ekstrakt waniliowy i śmietankę zmiksowałam w malakserze na gładką masę.
- Mąkę, masło i jajo zagniotłam jak kruche ciasto.
- Teraz połączyłam obie masy w miarę jednolitą masę.
- Dodałam na końcu płatki owsiane i cukier.
- Ciasto jest dość gęste ale daje się mieszać łyżką.
- Na blaszce wyłożyłam papier do pieczenia.
- Łyżką nakładałam porcję masy wprost na papier i lekko rozpłaszczałam.
- Piekłam ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
- Na ostatnie 5 - 8 minut zmniejszyłam temperature na 150 C.
- Ciasteczka są gotowe jak ładnie się zrumienią.
- Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie a po całkowitym wystudzeniu staja się chrupkie.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.