Dziś pochwalę się pysznym bochnem chleba jogurtowego który wypiekaliśmy w ramach majowej Piekarni Amber.
Chleb pochodzi z bloga Zorry i jest sprężysty, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką.
Majowe pieczenie wypadło wtedy kiedy zimno zrobiło się za oknem więc tym bardziej miło było odpalić piekarnik.
Powiem szczerze że było warto.
A jak tam u innych piekarzy i piekarenek?
Majowe pozdrowienia dla wszystkich.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Jogurtowy chleb.
Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej typ 550 - dałam farinę 00
- 50 gramów wody
- 1/2 g świeżych drożdży
- cały zaczyn
- 210 gramów wody
- 5 g świeżych drożdży
- 125 g jogurtu greckiego
- 500 g mąki pszennej typ 550 - dałam farinę 00
- 11 gramów soli
- Dzień przed pieczeniem wymieszałam mąkę, wodę i drożdże - jest ich tyle co na czubku paznokcia jak nie macie wagi.
- Miskę z zaczynem nakryłam folią i odstawiłam na blacie do wyrastania na całą noc.
- Ciasto do rana ładnie się napuszy.
Przygotowanie ciasta:
- Do misy robota dałam cały zaczyn, wodę, jogurt, świeże drożdże i wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i mieszałam na I biegu robota przez 4 minuty.
- Potem wsypałam sól i dalej wyrabiałam przez 6 minut również na I biegu robota.
- Ciasto ma być zwarte ale nie klejące.
- Uformowałam z ciasta kulę, włożyłam do lekko naoliwionej miski i odstawiłam pod przykryciem na 45 minut do wyrastania.
- Potem uformowałam podłużny bochenek.
- Umieściłam go w koszyku rozrostowym wysypanym mąką ryżową aby się nie przykleił.
- Odstawiłam do wyrastania na ok. 60 minut.
- Piekarnik rozgrzałam do 240 C razem z blaszką.
- Wyrośnięty chleb przełożyłam na gorącą blachę, nacięłam żyletką.
- W momencie wsuwania blachy do piekarnika spryskałam ścianki wodą.
- Piekłam 15 minut po czym uchyliłam drzwiczki piekarnika aby wypuścić parę oraz zmniejszyłam temperaturę do 210 C i piekłam kolejne 25 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis z bloga Zorry.
Chleb jogurtowy na blogach:
Akacjowy blogKuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
12 komentarze
Piękny bochen :-) Bardzo przyjemny do roboty i smakował nam bardzo:-) Do kolejnego razu Dorotko:-)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek, dzięki Marzenko.
UsuńPysznie Ci się upiekł. Dziękuję za majowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego.
UsuńPiękny bochen, lekki i puszysty :-) Dziękuję za wspólne majowe wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńTak wyszedł pyszny. Pozdrawiam Aniu
UsuńGratuluję udanego wypieku i ciepła piekarnika - mi też się przydało. Chlebek warty częstego pieczenia. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję Guciu, mnie było bardzo miło.
UsuńTwój wspaniale upieczone, niby każdy z tego samego przepisu a inny w wyglądzie. Dziękuję za majowe wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńPrawda że to jest super. Z jednego przepisu a każdy inny.
UsuńDorotko chleb wyszedł Ci pięknie! Mi też on bardzo smakuje :) Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu :) M
OdpowiedzUsuńPiękny. Już nie mogę się doczekać mojego bochenka. :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.