Szybkie do zrobienia, odżywcze i pożywne placki z mąki z ciecierzycy są idealne na obiad, śniadanie czy kolację.
Można je zapakować w pudełko do pracy, szkoły czy na uczelnię.
Danie bezglutenowe, idealne w diecie bez glutenu.
Polecam gorąco.
Cheela - placki z mąki z ciecierzycy.
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 45 g mąki ryżowej
- 230 ml wody
- 1/2 małej młodej cukinii ok. 120 g
- 1 cm świeżego startego imbiru
- 1 mała szalotka
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka soli
- ok. 4 - 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
- Marchew wyszorowałam i starłam na tarce o drobnych oczkach.
- Imbir również starłam na tarce o drobnych oczkach.
- Posiekałam w drobną kosteczkę szalotkę.
- Wszystkie składniki suche wymieszałam w misce i dolałam wodę, wymieszałam.
- Ciasto ma mieć konsystencję naleśnikowego.
- Teraz do ciasta dodałam starte warzywa, wymieszałam.
- Ciasto ma być takie rzadkie aby dało się je rozprowadzić na patelni, jak jest za gęste należy dodać wody.
- Teraz zaczęłam smażyć.
- Patelnia przed pieczeniem ma być sucha i gorąca.
- Test gorącej patelni: kapnąć odrobinę wody na nią, ma wrzeć od razu.
- Jedną łyżkę wazową masy wlałam na patelnię i ruchem kolistym od środka rozprowadziłam ciasto w kształt naleśnika.
- Gdy naleśnik zaczyna się podpiekać polałam go łyżeczką oleju.
- Przewróciłam na drugą stronę i docisnęłam do patelni.
- Jeszcze dwa razy obróciłam placek aby się dobrze zrumienił.
- Podałam polane sosem sezamowym, z pomidorami, ogórkiem kiszonym i kolendrą.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.