wtorek, 3 maja 2022

Bulgur z owocami morza i warzywami

 Bulgur to taka kasza z ziaren pszenicy, która ma mnóstwo wartości odżywczych, nie podnosi indeksu glikemicznego, 
Zawiera potas, magnez, sód, błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B i wiele jeszcze innych.
Jedzmy bulgur na zdrowie.
Dziś w towarzystwie owoców morza i warzyw.
Zapraszam na obiad.
Bulgur z owocami morza i warzywami.

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebulka dymka
  • 1 nieduża kalarepa
  • 1 papryka czerwona - miałam ramiro
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 szklanka suchej kaszy bulgur
  • 1 i 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 op. mieszanki owoców morza - u mnie omułki, kałamarnice, małże Venus żółte, małże Venus lirowaty, krewetki i surimi
  • 1 łyżka sosu mango - mięta
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki do posypania
Przygotowanie dania:
  • Dymkę pokroiłam w piórka, kalarepę w słupki, papryki w paski.
  • Na oliwie podsmażyłam warzywa, dodałam bulgur, smażyłam 30 sekund i wlałam bulion.
  • Dodałam sól i gotowałam aż kasza zmiękła, ok. 15 minut.
  • Teraz dodałam mieszankę owoców morza i gotowałam jakieś 5 minut.
  • Doprawiłam sosem mięta - mango oraz solą i pieprzem do smaku.
  • Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek a na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Nidzicy woj. warmińsko - mazurskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger