Przepyszne danie na talerzu a inspiracją był przepis z bloga Sio-smutki.
Monika stworzyła petardę na talerzu i mnie danie posmakowało wyjątkowo.
Dzielę się przepisem bo warto sobie takie boczniaki przygotować.
Boczniaki w sosie pomidorowym.
- 200 g świeżych boczniaków
- 1 duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wrzątku
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól morska
- pieprz czarny
Dodatkowo:
- 1 jajko do panierowania
- ok. 3 łyżek mąki do panierowania
- ok. 3 łyżek bułki tartej do panierowania
- olej do smażenia
- Boczniaki posoliłam i oprószyłam pieprzem od strony blaszek.
- Panierowałam je potem w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej.
- Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Drobno posiekałam cebulę i podsmażyłam na oleju, potem dodałam koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i natkę pietruszki, smażyłam 2 minuty.
- Teraz wlałam wrzątek, nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam ok. 5 minut.
- W szklaneczce wymieszałam zimną wodę z mąką ziemniaczaną i wlałam na patelnię ciągle mieszając.
- Gotowałam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku sosem sojowym, papryką ostrą i tymiankiem.
- Teraz włożyłam na patelnię podsmażone boczniaki i dusiłam je w sosie jeszcze ok. 3 - 4 minut.
- Podałam od razu.
- Można podać z ryżem, bagietką, ulubioną sałatką lub bez niczego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.