Kolejny przepis wg pomysłu Damiana Kordasa z książki "Moje pyszne inspiracje".
Tak wykonana babka dla miłośników kaszanki to raj dla podniebienia dlatego polecam gorąco.
Babka jest kremowa, delikatna, pikantna, idealna.
Babka z kaszanką.
- 1000 g ziemniaków
- 50 g boczku wędzonego
- 50 g szynki
- 4 kiełbaski kaszanki
- 2 jaja
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz czarny
- smalec i bułka tarta do formy
- Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o małych oczkach.
- Odstawiłam aby woda się odstała, odlałam ją.
- Posiekałam posiekaną cebulę i czosnek.
- Boczek i szynkę pokroiłam w kosteczkę i wysmażyłam na suchej patelni.
- Dodałam teraz cebulę i czosnek, podsmażyłam.
- Na koniec dodałam kaszankę bez osłonek i smażyłam aż kaszanka się rozpadła, wystudziłam.
- Do startych odciśniętych ziemniaków dodałam podsmażoną kaszankę, jaja, mąkę, szczypiorek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz - sporo, do smaku, wymieszałam.
- Miskę wysmarowałam smalcem, wysypałam bułką tartą i przełożyłam do niej masę.
- Piekłam babkę w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 70 minut.
Przepis Damian Kordas
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.