Pyszna zupa na moim talerzu zagościła i Wam ją polecam.
Zupa jest aromatyczna, treściwa, idealna na obiad jako samodzielne danie.
Miłośnicy zup będą zachwyceni.
Zupa z kluseczkami.
Składniki:- 1/4 główki białej kapusty
- 1 mała kapusta pekińska
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 marchewki
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 150 g wędzonego boczku
- 2 kabanosy
- 2 łyżki posiekanej bazylii
Kluski:
- 4 łyżki startych na tarce sucharków
- 4 łyżki startego sera np. goudy
- 2 łyżki mąki pszennej T 650
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- 1 jajo
- sól morska
- pieprz czarny
- Starty ser, utarte sucharki, bazylię jajo, sól i pieprz oraz mąkę dokładnie wymieszałam.
- Wstawiłam miskę z ciastem do lodówki.
- Potem wyjęłam ciasto z lodówki i łyżką nakładałam na wrzącą wodę nieduże kluseczki.
- Gotowałam je 5 minut od momentu wypłynięcia.
Przygotowanie zupy:
- Boczek pokroiłam w kostkę i wysmażyłam na suchej patelni.
- Kabanosy pokroiłam w plasterki.
- Marchewkę pokroiłam w kostkę, poszatkowałam obie kapusty.
- Czosnek pokroiłam w plasterki a cebulę w piórka.
- W dużym garnku podsmażyłam cebulę i czosnek, dodałam poszatkowaną kapustę, marchew i dalej smażyłam.
- Wlałam bulion, dodałam podsmażony boczek i kabanosy, gotowałam 20 minut.
- Potem dodałam gałkę, sól, pieprz i bazylię.
- Podałam zupę na talerzu z kluseczkami.
Pomysł z archiwum.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.