Kruche, bezglutenowe ciasto kruche, rozpływa się w ustach.
Powidła śliwkowe idealnie się tutaj nadają, sama słodycz z dojrzałych śliwek.
Ciasto można dosłodzić lub nie, wybór należy do pieczącego.
Przepis na tę cudną tartę znalazłam na blogu FiK.
Może warto upiec na świąteczny stół?
Tarta z powidłami.
Kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej albo płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
- 50 g erytrytolu albo cukru lub bez niczego
Dodatkowo:
- Z obu mąk, ricotty, masła, soli szybko zarobiłam ciasto.
- Ja robiłam to malakserem, można posiekać ręcznie nożem i szybko zarobić.
- Owinęłam ciasto w folię i na 15 minut włożyłam do zamrażarki.
- Tylko pilnujcie czasu aby ciasto nie zamarzło.
- Formę natłuściłam masłem.
- Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek grubości 3 - 4 mm i wyłożyłam nim dno tarty, usuwając nadmiar a zostawiając brzeg ok. 2 cm.
- Resztę ciasta zagniotłam w kulę i włożyłam do lodówki.
- Spód nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Wyjęłam ciasto z piekarnika a na dnie rozprowadziłam powidła.
- Pozostałe ciasto rozwałkowałam i nakryłam spód z powidłami.
- Na wierzchu z reszty jeszcze wykroiłam romby.
- Wstawiłam do piekarnika i piekłam jeszcze 25 minut tak aby wierzch się zrumienił.
- Upieczoną i przestudzoną tartę posypałam cukrem pudrem z erytrolu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.