środa, 6 kwietnia 2022

Sorgo w sosie z warzyw

Sorgo to starożytne zboże bezglutenowe uprawiane tysiące lat temu w Afryce.
My uwielbiamy sorgo a dziś połączyłam je z warzywami i jest przepysznie.
Polecam wszystkim dbającym o figurę.
Sorgo nie podnosi indeksu glikemicznego i jest niskokaloryczne.
Sorgo z warzywami.
Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 cm białej części pora
  • 2 małe cebulki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g fasoli Mamut
  • 2 pomidory
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa do smażenia
  • 200 g czerwonego sorgo
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu mango - mięta pikantnego
  • szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie dania:
  • Sorgo dzień przed gotowaniem namoczyłam w zimnej wodzie na 12 godzin.
  • Potem gotowałam w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 minut.
  • Razem z sorgo gotowałam fasolę tak aby była al'dente.
  • Wyłowiłam fasolę i pokroiłam na kawałki.
  • Wszystkie warzywa rozdrobniłam i tak: papryki pokroiłam w paski, selera w plasterki, pora i cebulę drobno posiekałam, cukinię pokroiłam wraz ze skórką w paseczki, czosnek posiekałam, pomidory pokroiłam w kostkę.
  • Na dużej patelni smażyłam na oliwie wszystkie warzywa po kolei zaczynając do cebuli pora i czosnku, potem seler, papryki, cukinia i pomidory.
  • Zalałam całość bulionem i gotowałam jakieś 5 minut bez przykrycia aby bulion odparował.
  • Na koniec dodałam odcedzone sorgo i ugotowaną fasolę, sól, pieprz, cukier i sos z mango.
  • Gotowałam jeszcze 5 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Murale na przystankach - Wola Wężykowa

3 komentarze

  1. W wielu miejscach widziałam, że przed ugotowaniem sorga należy go namaczać około 10 godzin. Czy można to przyspieszyć, albo nawet wcale nie namaczać i od razu spróbować gotować? Bo chyba da się to zrobić tak samo. Tylko czy chodzi tam o jakieś toksyny podczas namaczania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak z suchą fasolą, można nie namaczać i dodać sodę do gotowania ale smak się zmieni. Nie ma toksyn, ziarno jest po prostu twarde tak jak soczewica czy fasola czy groch.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger