środa, 13 kwietnia 2022

Ryba w zalewie pomidorowej

Przepis na te pyszności dostałam od koleżanki Doroty na Fb.
Tak przyrządzona ryba rozpływa się w ustach, będzie idealna na świąteczny stół. 
U mnie znikała szybko, poleca zatem i Wam.
Ryba z zalewie pomidorowej.

Składniki:
  • 1200 g filetów z mintaja 
  • 1 jajo
  • mąka do obtaczania
  • sól morska
  • pieprz
  • olej do smażenia
Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 6 łyżek octu spirytusowego 10 %
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 łyżek keczupu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 cebule
  • 2 spore korniszony
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej

Przygotowanie ryby:
  • Filety z mintaja pokroiłam na kawałki.
  • Jajo roztrzepałam z solą i pieprzem.
  • Kawałki ryby moczyłam w jaju a potem obtaczałam w mące.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony.
  • Pokroiłam w plastry cebulę i ją wrzuciłam na sito sparzyłam wrzącą wodą, osuszyłam.
  • Papryki pokroiłam w paski a korniszony na skośne plasterki.
  • Wodę wlałam do garnka, dodałam ocet, koncentrat, keczup i resztę przypraw, zagotowałam.
  • Pozostawiłam do przestudzenia.
  • W słojach układałam na zmianę rybę i warzywa tak do 3/4 wysokości słoja.
  • Zalałam wszystko ciepłą zalewą, nie gorącą bo się ryba rozleci.
  • Po całkowitym wystygnięciu wstawiłam na 2 - 3 dni do lodówki.
  • Po tym czasie ryba jest znakomita.
Smacznego.
Przepis od Doroty.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lututowie woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Bardzo często robię takie opiekańce. Dorotko, masz rację. Są przepyszne.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger