Przepis na te pyszności dostałam od koleżanki Doroty na Fb.
Tak przyrządzona ryba rozpływa się w ustach, będzie idealna na świąteczny stół.
U mnie znikała szybko, poleca zatem i Wam.
Ryba z zalewie pomidorowej.
- 1200 g filetów z mintaja
- 1 jajo
- mąka do obtaczania
- sól morska
- pieprz
- olej do smażenia
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 6 łyżek octu spirytusowego 10 %
- 1/2 szklanki oleju
- 8 łyżek keczupu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 cebule
- 2 spore korniszony
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- Filety z mintaja pokroiłam na kawałki.
- Jajo roztrzepałam z solą i pieprzem.
- Kawałki ryby moczyłam w jaju a potem obtaczałam w mące.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony.
- Pokroiłam w plastry cebulę i ją wrzuciłam na sito sparzyłam wrzącą wodą, osuszyłam.
- Papryki pokroiłam w paski a korniszony na skośne plasterki.
- Wodę wlałam do garnka, dodałam ocet, koncentrat, keczup i resztę przypraw, zagotowałam.
- Pozostawiłam do przestudzenia.
- W słojach układałam na zmianę rybę i warzywa tak do 3/4 wysokości słoja.
- Zalałam wszystko ciepłą zalewą, nie gorącą bo się ryba rozleci.
- Po całkowitym wystygnięciu wstawiłam na 2 - 3 dni do lodówki.
- Po tym czasie ryba jest znakomita.
Przepis od Doroty.
2 komentarze
Bardzo często robię takie opiekańce. Dorotko, masz rację. Są przepyszne.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Miło mi to słyszeć, pozdrawiam Lusiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.