Miałam resztki mąki żytniej i mąki z pszenicy samopszy, idealnie tyle aby powstał chleb.
Wyszedł idealny, wyśmienity na śniadanie do kanapek, na grzanki czy z samym masłem.
Pieczcie koniecznie.
Razowiec z żyta i samopszy.
- 60 g zakwasu żytniego
- 60 g zakwasu pszennego
- 760 g wody
- 20 g soli
- 500 g mąki pełnoziarnistej z samopszy
- 300 g mąki żytniej razowej T 2000
- 1 łyżka łuski gryczanej
- 2 łyżki złotego lnu
- Wymieszałam w dużej misce oba zakwasy z wodą i solą.
- Potem dodałam mąki oraz łuskę gryczaną i len, wymieszałam do połączenia składników.
- Przełożyłam ciasto do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką razową.
- Wyrównałam wierzch, posypałam mąką.
- Nakryłam foremki i pozostawiłam do wyrastania na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej.
- Potem piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- W momencie wkładania chleba do piekarnika spryskałam wnętrze wodą aby był mocno naparowany.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.