czwartek, 28 kwietnia 2022

Razowiec z mąki żytniej i samopszy

Miałam resztki mąki żytniej i mąki z pszenicy samopszy, idealnie tyle aby powstał chleb.
Wyszedł idealny, wyśmienity na śniadanie do kanapek, na grzanki czy z samym masłem.
Pieczcie koniecznie.
Razowiec z żyta i samopszy.

Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm
  • 60 g zakwasu żytniego
  • 60 g zakwasu pszennego
  • 760 g wody
  • 20 g soli
  • 500 g mąki pełnoziarnistej z samopszy
  • 300 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 1 łyżka łuski gryczanej
  • 2 łyżki złotego lnu
Przygotowanie chleba:
  • Wymieszałam w dużej misce oba zakwasy z wodą i solą.
  • Potem dodałam mąki oraz łuskę gryczaną i len, wymieszałam do połączenia składników.
  • Przełożyłam ciasto do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką razową.
  • Wyrównałam wierzch, posypałam mąką.
  • Nakryłam foremki i pozostawiłam do wyrastania na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Potem piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
  • W momencie wkładania chleba do piekarnika spryskałam wnętrze wodą aby był mocno naparowany.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Turczański las zimą

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger