piątek, 8 kwietnia 2022

Pstrąg tęczowy w sosie koperkowym ze szparagami

Jeśli zobaczycie gdzieś szparagi to koniecznie zróbcie je z rybą i sosem koperkowym. 
Takie danie to znakomity pomysł na lekki i pożywny zarazem obiad.
Polecam gorąco tym bardziej że robi się go błyskawicznie.
Koniecznie pomysł do skopiowania.
Pstrąg ze szparagami.

Składniki:
  • 3 - 4 filety z pstrąga tęczowego ze skórą
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
  • cytryna do podania
  • 250 g szparagów zielonych
Sos koperkowy:
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska
  • biały pieprz
  • sok z cytryny
Przygotowanie dania:
Sos:
  • Posiekałam szalotkę i czosnek i zeszkliłam je na maśle.
  • Wlałam śmietankę, dodałam sól i pieprz biały do smaku i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Na koniec wymieszałam z posiekanym koperkiem.
  • Doprawiłam sokiem z cytryny do smaku.
Ryba:
  • Pstrąga posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju najpierw od strony skóry a potem na drugiej po ok. 2 minuty z każdej.
  • Szparagom odłamałam zdrewniałe końcówki i gotowałam w osolonej wodzie przez 3 - 5 minut góra.
  • Rybę podałam z sosem, szparagami i cząstkami cytryny.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek królewski w Bolesławcu woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger