Jeśli zobaczycie gdzieś szparagi to koniecznie zróbcie je z rybą i sosem koperkowym.
Takie danie to znakomity pomysł na lekki i pożywny zarazem obiad.
Polecam gorąco tym bardziej że robi się go błyskawicznie.
Koniecznie pomysł do skopiowania.
Pstrąg ze szparagami.
- 3 - 4 filety z pstrąga tęczowego ze skórą
- sól morska gruboziarnista
- pieprz czarny
- olej do smażenia
- cytryna do podania
- 250 g szparagów zielonych
Sos koperkowy:
- 1 duża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1/2 pęczka koperku
- sól morska
- biały pieprz
- sok z cytryny
Sos:
- Posiekałam szalotkę i czosnek i zeszkliłam je na maśle.
- Wlałam śmietankę, dodałam sól i pieprz biały do smaku i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Na koniec wymieszałam z posiekanym koperkiem.
- Doprawiłam sokiem z cytryny do smaku.
Ryba:
- Pstrąga posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju najpierw od strony skóry a potem na drugiej po ok. 2 minuty z każdej.
- Szparagom odłamałam zdrewniałe końcówki i gotowałam w osolonej wodzie przez 3 - 5 minut góra.
- Rybę podałam z sosem, szparagami i cząstkami cytryny.
Pomysł własny.
2 komentarze
Świetny post, czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńAleż postów na blogu dostatek, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.