niedziela, 24 kwietnia 2022

Pełnoziarnisty chleb z płaskurki na zakwasie

Wikipedia mówi:
Pszenica płaskurka - gatunek pszenicy. 
Pochodzi z rejonu Żyznego Półksiężyca i nadal tam rośnie w stanie dzikim. 
Przede wszystkim jednak pszenica ta znana jest jako roślina uprawna, zaliczana do zbóż. 
Obecnie uprawiana jest na całym świecie.
Chleb ma głęboki smak i pachnie wyśmienicie, polecam do wypróbowania.
Chleb z płaskurki.

Składniki: keksówka 30 x 14 cm
  • 100 g zakwasu pszennego
  • 430 g wody letniej
  • 12 g soli
  • 500 g mąki z płaskurki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Przygotowanie chleba:
  • Wszystkie składniki przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam.
  • Odstawiłam miskę pod przykryciem na 60 minut do wstępnego wyrastania.
  • Po tym czasie przełożyłam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Wyrównałam wierzch, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do ponownego wyrastania na 2 - 3 godzin.
  • Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dom Karola Kossaka w Ciechocinku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger