Wikipedia mówi:
Pszenica płaskurka - gatunek pszenicy. Pochodzi z rejonu Żyznego Półksiężyca i nadal tam rośnie w stanie dzikim.
Przede wszystkim jednak pszenica ta znana jest jako roślina uprawna, zaliczana do zbóż.
Obecnie uprawiana jest na całym świecie.
Chleb ma głęboki smak i pachnie wyśmienicie, polecam do wypróbowania.
Chleb z płaskurki.
- 100 g zakwasu pszennego
- 430 g wody letniej
- 12 g soli
- 500 g mąki z płaskurki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- Wszystkie składniki przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam.
- Odstawiłam miskę pod przykryciem na 60 minut do wstępnego wyrastania.
- Po tym czasie przełożyłam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Wyrównałam wierzch, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do ponownego wyrastania na 2 - 3 godzin.
- Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.