Kwietniowa Piekarnia Amber nadeszła tuż przed świętami i to może dobrze bo taki chlebek na wielkanocnym stole ucieszy niejednego pożeracza pieczywa.
Przy obfitym stole taki zdrowy chleb na pewno się sprawdzi.
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia a jego pierwowzór z Sourlotti by Abby.
Chleb jest nieduży ale można podwoić składniki i będzie ok.
Ma mięciutkie i chrupiące od ziarenek wnętrze i chrupiącą skórkę.
Nie ma z nim problemu podczas wypieku, potrzebny jednak będzie zakwas.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu a moim współpieczącym piekarzom i piekarenkom dziękując za wspólny czas życzę miłego spędzania wielkanocnych dni z najbliższymi.
Niech pogoda dopisze aby można było spacerować.
Owsiany chleb z ziarnami.
Starter:
- 20 g zakwasu z lodówki
- 20 g mąki pszennej chlebowej T 650
- 20 g wody
- 50 g aktywnego - odświeżonego startera jw.
- 50 g mąki pszennej chlebowej T 650
- 12 i 1/2 g wody
- 12 i 1/2 g cukru trzcinowego
- 180 g mąki pszennej chlebowej T 650
- 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej - dałam orkiszową pełnoziarnistą
- 125 g słodkiego startera
- 20 g cukru trzcinowego
- 3 g soli
- 10 g mleka w proszku
- 25 g płatków owsianych instant + 50 g mleka
- 10 g maku
- 10 g siemienia lnianego
- 120 - 130 g mleka
- 25 g masła
- płatki owsiane do posypania bochenków
Starter:
- Rano, dzień przed pieczeniem zrobiłam starter a po 4 godzinach dokarmiłam go jeszcze, zostawiłam na kolejne 4 - 5 godzin.
- Wieczorem zalałam także płatki owsiane mlekiem, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na noc.
Słodki starter:
- Z porcji startera jw. odważyłam 50 g i dodałam cukier, mąkę, wodę, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na noc.
Ciasto właściwe:
- Dodałam do misy robota wszystkie składniki oprócz masła i wymieszałam a potem wyrabiałam mieszadłem hakowym przez ok. 5 - 6 minut aby ciasto przestało lepić się do misy robota i było elastyczne.
- Teraz zaczęłam dodawać po kawałeczku masła i dalej wyrabiałam aby ciasto wchłonęło masło i stało się jeszcze bardziej elastyczne.
- Ciasto podzieliłam na dwie części i z każdej zrobiłam kulę, przykryłam je i odstawiłam na 20 minut aby ciasto odpoczęło.
- Po tym czasie każdą z kul rozwałkowałam na prostokąt i założyłam jeden bok do środka.
- A potem także drugi bok.
- Pasek złożonego ciasta trochę rozwałkowałam aby był bardziej płaski i zwinęłam w rulon.
- Potem z drugą kulą ciasta postępowałam tak samo.
- Formę posmarowałam masłem i posypałam płatkami owsianymi.
- Każdy rulon spryskałam wodą i obtoczyłam w płatkach owsianych, umieściłam w foremce, pozostawiłam do wyrastania na 4 - 5 godzin.
- Wyrośnięty chleb ma wypełnić całą formę a nawet wyjść ponad nią.
- Jeśli jednak dalej nie wiecie jak formować chleb to instrukcję znajdziecie w filmiku.
- Potem piekłam chlebek w nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół piekarniku przez 35 0 40 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis od Gucia
Chleb owsiany na blogach:
Akacjowy blogKonwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
15 komentarze
Piękny chleb w wiosennej oprawie!
OdpowiedzUsuńMiło razem piec w kwietniu :)
Oj, miło, miło.
UsuńŚliczny! Dziękuję za ten pyszny kwietniowy czas w Piekarni.
OdpowiedzUsuńI mnie było miło Aniu.
UsuńPięknie Ci się upiekł. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kwietniowy czas.
I ja dziękuję Madziu.
UsuńPięknie wyrośnięty bochenek :-) i jak zawsze czytelne foto instrukcje! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam.
UsuńSmakowicie wypieczony i profesjonalnie udokumentowany. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńMiło mi Gucio, pozdrawiam.
UsuńPiękny chlebek i bardzo przydatna instrukcja formowania krok po kroku!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie i również życzę spokojnych i radosnych Świąt 🐇
Dziękuję i do następnego.
UsuńPięknie upieczony! Pozdrawiam i do następnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńDorotko piękny Twój chlebek. I ja Ci dziękuję za wspólną zabawę. Wszystkiego najlepszego na ten świąteczny czas. Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńMiło mi było Małgosiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.