Gryka cieszy się bardzo dużą popularnością w Bretanii i stąd te gryczane naleśniki.
Region bretoński słynie również z produkcji cydru, stąd ten dodatek do naleśników.
Naleśniki są pożywne i bardzo pyszne, wyśmienite na dobry początek dnia.
Naleśniki z Bretanii.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka cydru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- sól morska
- 2 jajka
- 40 g startego sera żółtego - u mnie Provolone
- 2 plastry szynki lub dobrze wysmażonego bekonu - u mnie plastry boczku
- 2 plastry sera topionego
- 2 ogórki konserwowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- Do misy wlałam cydr, wodę, mleko, roztopione masło oraz dodałam sól i mąkę gryczaną, wymieszałam dokładnie na jednolite ciasto.
- Odstawiłam na 10 minut.
- Boczek pokroiłam w plastry.
- Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam plastry boczku, wytopiłam, zdjęłam z patelni na ręcznik papierowy.
- Na patelnię wrzuciłam pokrojony w plastry czosnek, smażyłam 30 sekund, zdjęłam z patelni.
- Z ciasta usmażyłam 10 naleśników.
- Na suchej patelni ułożyłam 1 usmażony naleśnik, na nim plaster sera topionego, kawałki boczku, podsmażonego czosnku, złożyłam w czworobok, zaginając brzegi do środka.
- W sam środek wbiłam jajo, posypałam startym serem i przykryłam patelnie pokrywką.
- Smażyłam aż ser się rozpuścił.
- Podałam z plastrami ogórka konserwowego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.