Lubicie krupnik?, mój smak dzieciństwa, zwłaszcza na żołądkach.
Ten dzisiejszy jest aromatyczny, treściwy i przepyszny.
Polecam wypróbować i ten z grzybami i wędzonką.
Krupnik z lat dziecięcych.
Składniki:Wywar:
- żeberko wędzone ok. 200 g
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 1 łyżka jarzynki bez soli i konserwantów
- 1300 ml wody
Do zupy:
- 2 marchewki
- 1 mały por
- 100 g kaszy mazurskiej perłowej
- garść świeżych grzybów mieszanych: podgrzybki, kurki, gołąbki, maślaki - ew. mrożone
- 1300 ml bulionu jw.
- sól morska
- pieprz czarny
- natka pietruszki do posypania
- Do garnka wlałam wodę, dodałam żeberko wędzone a także skrzydełka z kurczaka i wrzuciłam przyprawy: ziele, liść laurowy i jarzynkę.
- Gotowałam 30 minut na małym ogniu.
- Potem żeberko i skrzydełko wyjęłam, obrałam z mięsa.
- Wywar przecedziłam.
Przygotowanie zupy:
- Marchewki starłam na tarce o grubych oczkach, pora pokroiłam w ćwierćplasterki.
- Grzyby oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Do przecedzonego bulionu dodałam pora, marchew, wsypałam kaszę, dodałam grzyby i gotowałam 20 minut aż smaki się przeniknęły.
- Posoliłam i oprószyłam pieprzem do smaku.
- Wrzuciłam do garnka obrane mięso.
- Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Przepis babciny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.