Idealne ciasteczka na świąteczny stół.
Zresztą te ciastka są smakowite zawsze i o każdej porze dnia i roku.
Idealne do kawy, herbaty czy czystka.
Zasmakują każdemu, polecam.
Ślimaki z ciasta kruchego z bakaliami.
Ciasto kruche:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 125 g mąki pszennej T 650
- 100 g masła
- szczypta soli
- 50 - 60 ml zimnej wody
- 100 g drobnych greckich rodzynków
- 50 g jasnożółtych rodzynków sułtanek
- 50 g dużych słodkich rodzynków np. kalifornijskich
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 1 nieduże kwaśne jabłko
- 1 łyżka drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30 g orzechów włoskich
- 20 g orzechów arachidowych
- 30 ml brandy
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie nadzienia:
- Orzechy posiekałam, jabłko stałam na tarce o grubych oczkach, posiekałam skórkę pomarańczową.
- Otarłam skórkę z cytryny i wycisnęłam sok.
- Do miski wsypałam rodzynki, orzechy, skórki z cytrusów.
- Dodałam brandy i sok z cytryny a także przyprawy i jabłko, wymieszałam dokładnie.
- Odstawiłam na 60 minut aby smaki się przegryzły.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę posiekałam z masłem i solą.
- Zagniotłam ciasto powoli dolewając zimnej wody.
- Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na 60 minut.
- Ciasto po tym czasie wyjęłam i rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm.
- Placek miał wymiar 20 x 30 cm.
- Na placku rozsmarowałam nadzienie zostawiając wolny brzeg.
- Zwinęłam placek z nadzieniem w rulon, docisnęłam brzeg aby się nie rozwinął.
- Rulon pocięłam na ślimaki ok. 2 cm.
- Ułożyłam ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam ciastka w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
- Upieczone i ostudzone ciastka posypałam cukrem pudrem.
Przepis z archiwum.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.