Dobre, dobre a nawet bardzo dobre.
Trochę zdradzieckie bo zawsze można zjeść za dużo 😊 a można zjeść za dużo?
No dobra teraz będzie przepis, notujcie i pieczcie bo warto.
Rogaliki budyniowe.
- 220 g mąki pszennej T 650
- 110 g miękkiego masła
- 95 g cukru trzcinowego
- 40 g budyniu waniliowego - proszek
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- cukier puder do obtaczania
- Do misy malaksera dodałam wszystkie składniki i pulsacyjnie zagniotłam ciasto.
- Jeśli nie macie malaksera posiekajcie wszystkie składniki nożem na blacie i zagniećcie ciasto kruche.
- Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki na 15 minut.
- Pilnujcie czasu bo inaczej ciasto zamarznie a nie o to chodzi.
- Ciasto podzieliłam na 4 części.
- Jedną część zostawiłam na blacie a resztę schowałam do lodówki.
- Uformowałam z ciasta wałek grubości 1 cm.
- Wałek podzieliłam na kawałki 6 cm i z każdego uformowałam rogalik czyli cieniutkie końce a środek grubszy.
- Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- I tak z resztą ciasta zrobiłam tak samo.
- Upieczone ciasteczka powinny być lekko rumiane.
- Odczekałam 10 minut aż przestygły i obtoczyłam rogaliki w cukrze pudrze.
- Ciasteczka można przechowywać do kilku tygodni w szczelnie zamkniętym słoju ale czy wytrzymają?
4 komentarze
Ale pysznie wyglądają, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
Nie pozostaje nic innego jak upiec i cieszyć się ich smakiem.
UsuńWow nigdy nie robiłam takich. Wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńWarto upiec na święta, będą wspaniałe.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.