środa, 20 kwietnia 2022

Kruche rogaliki budyniowe

Dobre, dobre a nawet bardzo dobre.
Trochę zdradzieckie bo zawsze można zjeść za dużo 😊 a można zjeść za dużo?
No dobra teraz będzie przepis, notujcie i pieczcie bo warto.
Rogaliki budyniowe.

Składniki: ok. 60 rogalików
  • 220 g mąki pszennej T 650
  • 110 g miękkiego masła
  • 95 g cukru trzcinowego
  • 40 g budyniu waniliowego - proszek
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • cukier puder do obtaczania

Przygotowanie ciasteczek:
  • Do misy malaksera dodałam wszystkie składniki i pulsacyjnie zagniotłam ciasto.
  • Jeśli nie macie malaksera posiekajcie wszystkie składniki nożem na blacie i zagniećcie ciasto kruche.
  • Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki na 15 minut.
  • Pilnujcie czasu bo inaczej ciasto zamarznie a nie o to chodzi.
  • Ciasto podzieliłam na 4 części.
  • Jedną część zostawiłam na blacie a resztę schowałam do lodówki.
  • Uformowałam z ciasta wałek grubości 1 cm.
  • Wałek podzieliłam na kawałki 6 cm i z każdego uformowałam rogalik czyli cieniutkie końce a środek grubszy.
  • Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • I tak z resztą ciasta zrobiłam tak samo.
  • Upieczone ciasteczka powinny być lekko rumiane.
  • Odczekałam 10 minut aż przestygły i obtoczyłam rogaliki w cukrze pudrze.
  • Ciasteczka można przechowywać do kilku tygodni w szczelnie zamkniętym słoju ale czy wytrzymają?
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Fontanna na Parterach Heldwiga w Ciechocinku

4 komentarze

  1. Ale pysznie wyglądają, chętnie bym spróbowała.
    Zapraszam na nowy post :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow nigdy nie robiłam takich. Wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger