Idealne danie na świąteczny stół przy obiedzie z bliskimi.
Królik od dawien kojarzył mi się ze świętami wielkanocnymi.
Na naszym stole królował barszczyk i potrawka czy właśnie królik w winie.
Polecam gorąco.
Królik duszony w winie.
- 1 tuszka królika
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- mąka do obtaczania mięsa
- olej ryżowy do smażenia
- 1 duża łyżka masła
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 4 ziarnka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 10 suszonych śliwek
Zakwas na barszczyk:
- 3 łyżki mąki żytniej T 720
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny
- 1 łyżka zakwasu żytniego
- 250 ml wody
- czosnek
Barszczyk:
- podroby z królika
- por
- seler naciowy
- pietruszka
- liść laurowy
- zakwas jw.
- Wymieszałam w słoiku 2 dni przed gotowaniem wszystkie składniki na zakwas.
- Odstawiłam słoik pod przykryciem na minimum 48 godzin.
Przygotowanie barszczyku:
- Po pokrojeniu królika na części, zostały mi podroby i okrawki które wrzuciłam do garnka razem z pietruszką, selerem, porem i przyprawami i gotowałam aż królik zmiękł.
- Potem wlałam zakwas i zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku.
Przygotowanie królika:
- Tuszkę pokroiłam na 8 części, posoliłam, oprószyłam pieprzem i obtoczyłam w mące.
- Podsmażyłam w rondlu królika na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Wyjęłam z rondla a do środka dodałam masło i podsmażałam pokrojone w kostkę szalotki, czosnek i pomidora.
- Królik z powrotem włożyłam do rondla, wlałam wino i wodę.
- Królik ma być zanurzony.
- Dodałam także cynamon, goździki, pieprz i tymianek.
- Dusiłam mięso 45 minut, po czym dodałam śliwki i dusiłam jeszcze 15 - 20 minut.
- Podałam z barszczykiem, marynowanymi grzybami oraz pieczonym ziemniakami.
Przepis rodzinny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.