piątek, 1 kwietnia 2022

Flaugnarde - francuski naleśnik z piekarnika

Idealny naleśnik na śniadanie, deser czy kolację.
Dodajecie swoje ulubione owoce - u mnie złote kiwi i do piekarnika.
jest kremowy, delikatny i smakuje owocami.
Znika szybko więc polecam. 
Francuski naleśnik z piekarnika.

Składniki: forma 22 x 32 cm
  • 6 dużych jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki złotego rumu
  • 4 - 6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 3 złote kiwi lub inne owoce
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie naleśnika:
  • Do miski włożyłam wszystkie składniki czyli jaja, mleko, mąkę, sól, ksylitol, wlałam rum, zmiksowałam na gładką masę.
  • Odstawiłam aby ciasto się przegryzło na 30 minut.
  • Formę wysmarowałam masłem i wlałam do niej ciasto.
  • Kiwi obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
  • 2 wrzuciłam do ciasta po całej powierzchni.
  • Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 220 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 15 minut.
  • Potem zmniejszyłam temperature do 200 C i piekłam kolejne 15 - 20 minut lub do momentu aż naleśnik się ładnie zrumienił.
  • On w tym czasie sporo urośnie.
  • Ostatnie kiwi ułożyłam na wierzchu naleśnika i posypałam cukrem pudrem.
  • Idealne na ciepło, smakowite na zimno.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Stokrotki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger