Idealny naleśnik na śniadanie, deser czy kolację.
Dodajecie swoje ulubione owoce - u mnie złote kiwi i do piekarnika.
jest kremowy, delikatny i smakuje owocami.
Znika szybko więc polecam.
Francuski naleśnik z piekarnika.
- 6 dużych jaj
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki złotego rumu
- 4 - 6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 3 złote kiwi lub inne owoce
- cukier puder do posypania
- Do miski włożyłam wszystkie składniki czyli jaja, mleko, mąkę, sól, ksylitol, wlałam rum, zmiksowałam na gładką masę.
- Odstawiłam aby ciasto się przegryzło na 30 minut.
- Formę wysmarowałam masłem i wlałam do niej ciasto.
- Kiwi obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
- 2 wrzuciłam do ciasta po całej powierzchni.
- Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 220 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 15 minut.
- Potem zmniejszyłam temperature do 200 C i piekłam kolejne 15 - 20 minut lub do momentu aż naleśnik się ładnie zrumienił.
- On w tym czasie sporo urośnie.
- Ostatnie kiwi ułożyłam na wierzchu naleśnika i posypałam cukrem pudrem.
- Idealne na ciepło, smakowite na zimno.
Przepis kuchni francuskiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.