Żyto krzyca to jedna z najstarszych odmian żyta.
Ziarno bardzo zdrowe i warte wykorzystania w kuchni.
Tym razem chlebek, pyszny domowy zakwasowiec, polecam gorąco.
Chleb z krzycy.
Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 12 cmZaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 80 g wody
- 80 g mąki żytniej T 720
Ciasto:
- 800 g mąki z żyta krzyca
- 160 g zaczynu jw.
- 20 g soli
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika + do posypania
- 900 ml wody
- Do naczynia włożyłam 2 łyżki zakwasu, dodałam mąkę i wodę, wymieszałam.
- Miskę nakryłam pokrywką i odstawiłam w temperaturze pokojowej na 10 - 12 godzin.
Przygotowanie chleba:
- Do misy dodałam cały zaczyn, wodę, sól i wymieszałam.
- Na koniec dodałam pestki słonecznika i mąkę i dokładnie wymieszałam.
- Foremki wysmarowałam masłem i posypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
- Po wierzchu posypałam chleby pestkami słonecznika.
- Przykryłam foremki folią i pozostawiłam do wyrastania na 8 - 10 godzin
- Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości foremki.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- Upieczone chleby studziłam na kratce.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.