Wielkanoc za pasem a może potrzebny będzie przepis na barszcz biały?
Służę pomocą, mój dzisiejszy barszczyk jest idealny, w sam raz kwaśny, kremowy.
Dodatek jaja i białej kiełbasy dopełnia całości, polecam gorąco.
Zakwas:
- 2 łyżki mąki pszennej T 650
- 1 ząbek czosnku
- skórka chleba razowego na zakwasie
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 szklanka wody
Barszczyk:
- 1000 ml wody z parzenia kiełbasy białej
- 500 ml wody z kiszonych ogórków
- cały zakwas jw.
- 5 białych surowych kiełbasek
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- liść laurowy
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 6 jaj na twardo
- 2 łyżki chrzanu tartego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól morska
- pieprz czarny
- rzeżucha
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka jarzynki bio
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 - 3 dni przed gotowaniem wymieszałam mąkę z wodą w słoiku.
- Dodałam ziarenka pieprzu, zmiażdżony cały ząbek czosnku i skórkę od chleba, wymieszałam.
- Nakryłam słoik gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu gotowania.
- Potem przecedziłam.
- Kiełbasę zalałam wodą i parzyłam przez 10 minut.
- Wyjęłam ją z wody, pokroiłam w skośne plastry.
- Ugotowałam jaja na twardo, obrałam, pokroiłam w ćwiartki.
- Marchew pokroiłam w kosteczkę.
- Do wody z parzenia kiełbasy dodałam marchew, 2 całe ząbki czosnku, liść laurowy i pieprz w ziarnkach, jarzynkę, gotowałam 5 minut.
- Teraz dodałam przecedzony zakwas, zagotowałam.
- Wlałam wodę z ogórków, chrzan, sól, pieprz, sos sojowy, zagotowałam.
- Cebulę drobniutko posiekałam i podsmażyłam na maśle, włożyłam do zupy, zagotowałam.
- Wsypałam majeranek, wymieszałam.
- Na talerzu ułożyłam plastry kiełbasy, cząstki jaja i zalałam barszczem.
- Posypałam rzeżuchą.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Róże |
2 komentarze
Bardzo na czasie, wygląda apetycznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, na wielkanocny stół jak znalazł.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.