Dziś propozycja na super wilgotną i puszystą babę z dżemem.
Ja użyłam dżemu z rabarbaru ale tutaj jak chcecie i uważacie.
Polecam gorąco na wielkanocny stół do kubka kawy w gronie najbliższych.
Babka z dżemem.
- 300 g mąki pszennej T 650
- 200 g kwaśnej śmietany
- 120 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
- 150 g dżemu - u mnie z rabarbaru
- 3 jaja
- 10 g proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- 40 ml oleju
- cukier puder z erytrolu do posypania
- Białka oddzieliłam od żółtek.
- Białka ubiłam ze szczyptą soli na puszystą pianę.
- Żółtka utarłam z erytrolem na gładką, puszystą, białą pianę.
- Dodałam olej, śmietanę, kilka kropli aromatu waniliowego, zmiksowałam.
- Teraz dodałam przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszałam.
- Na koniec dodałam pianę z białek na trzy razy delikatnie wtłaczając ją w ciasto.
- Formę do baby wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Wyłożyłam do formy połowę ciasta a na nim ułożyłam dżem.
- Przykryłam resztą ciasta, wyrównałam i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Po upieczeniu odczekałam 10 minut, wyjęłam babę z formy a jak wystygła posypałam ja cukrem pudrem.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.