Pyszna zupa na talerzu.
Pożywna, treściwa, odżywcza, idealna na wiosenne przesilenie.
Dostarczy organizmowi wiele przyjemności.
Polecam gorąco.
Zupa gulaszowa.
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 50 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 cebule
- 6 suszonych śliwek
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 bulwy selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone papryki
- 2 suszone kapelusze podgrzybków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów w puszce
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 800 ml bulionu wołowego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Do podania:
- kwaśna śmietana 18 %
- natka pietruszki
- W dużym garnku zaczęłam od podsmażenia mięsa na maśle klarowanym aż się zrumieniło i stworzyło grudki.
- Posypałam mięso mąką i smażyłam jeszcze chwilę.
- Wyjęłam mięso z garnka a na oleju dalej podsmażyłam najpierw pokrojoną w grubą kostkę cebulę, pokrojone śliwki.
- Warzywa pokroiłam w kostkę i smażyłam zaraz po cebuli.
- Potem dodałam do garnka koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki orze wszystkie przyprawy.
- Gotowałam 5 minut, po czym wlałam wino i gotowałam aż prawie całe odparowało.
- Wtedy dolałam bulion, włożyłam usmażone mięso i gotowałam 30 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam na talerzu z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną natką pietruszki.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
4 komentarze
Dawno nie robiłam gulaszowej. Śliwki nigdy nie dodawałam
OdpowiedzUsuńIgo one nadają zupie jeszcze pyszniejszej barwy, polecam.
UsuńWygląda smacznie. jestem ciekawa, nigdy takiej nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMarta trzeba spróbować żeby ocenić. Polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.