Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera "Jedz. Mała księga szybkich dań".
Tak przyrządzona tortilla jest przepyszna, delikatna i wyrazista zarazem.
Ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmażone najpierw mają chrupiącą skórkę by potem stały się kremowe.
Polecam gorąco.
Ziemniaczana tortilla.
- 2 duże ziemniaki
- 50 g masła
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 duża szalotka bananowa
- 4 jaja "M"
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, jak na zdjęciu poniżej.
- Roztopiłam masło i smażyłam ziemniaki ok. 10 minut aż stały się złote i chrupiące.
- Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Dodałam pokrojoną w piórka szalotkę i smażyłam aż zmiękła.
- Jaja roztrzepałam z solą i pieprzem, wlałam na patelnię.
- Smażyłam ok. 5 minut aż boki zaczęły rosnąć, nakryłam pokrywką patelnię i dosmażałam jeszcze aż wierzch się ściął.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.