piątek, 18 marca 2022

Wytrawne placuszki z twarożkiem

Pomysł na te małe cuda pochodzi od Malwiny z Filozofii Smaku.
Same placuszki to arabskie katayef, małe klejące placki podawane w formie deseru.
Ty razem katayef sprawdziły się w formie wytrawnej, zobaczcie sami.
Do środka można włożyć swoje ulubione dodatki np. pastę czy warzywka pieczone.
Ja za radą Malwiny dodałam twarożek, było pysznie.
Placki z twarożkiem.

Składniki na katayef: ok. 16 placuszków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Twarożek:
  • 200 g twarożku wiejskiego
  • 3 rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól niebieska perska
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie placuszków:
  • Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i odstawiłam na 20 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Potem na natłuszczonej olejem patelni smażyłam małe placuszki.
  • Smażyłam tylko z jednej strony do momentu aż na powierzchni pojawiły się pęcherze powietrza a wierzch był suchy.
  • Zdjęłam z patelni i skleiłam jeszcze ciepłe brzegi placka z jednej strony.
Przygotowanie twarożku:
  • Rzodkiewki i szczypiorek drobniutko pokroiłam, dodałam sól i mleko, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam twarożek i ponownie wymieszałam.
Przygotowanie dania:
  • Do złożonych naleśniczków wkładałam porcje twarożku i zajadamy.
  • Tak jak już wspomniałam idealne będą nadziane pieczonymi warzywami, ulubioną pastą.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kasztanowiec czerwony

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger