sobota, 5 marca 2022

Staffordshire oatcake - angielskie naleśniki owsiane na drożdżach

Staffordshire oatcake to angielskie naleśniki z mąki owsianej z dodatkiem pszennej i drożdży. 
Nie zawierają w swoim składzie jajek. 
Podawane są w wersji wytrawnej z dodatkiem smażonych kiełbasek, jajek, sera, bekonu, szynki czy pomidorów.
Następnym razem spróbuję na słodko.
Staffordshire oatcake.

Składniki: 8 sztuk
  • 115 g mąki owsianej
  • 115 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 240 ml ciepłej wody
Do podania:
  • jajo sadzone
  • pieczone kabanosy
  • sos pomidorowy
  • boczek
  • olej do smażenia

Przygotowanie naleśników:
  • Drożdże włożyłam do miseczki, rozgniotłam widelcem, zasypałam cukrem i wlałam odrobinę ciepłego mleka.
  • Odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  • W misce wymieszałam mąki, sól, dodałam drożdże, wlałam mleko i wodę i dokładnie wymieszałam.
  • Odstawiłam do wyrośnięcia na 60 minut.
  • Patelnię skropiłam olejem i nalewałam porcje masy. 
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • W naleśniku będzie dużo małych dziurek.
  • Kiełbaski podpiekłam na grillu.
  • Boczek pokroiłam w paski, wysmażyłam i usmażyłam na nim jaja sadzone.
  • Naleśniki posmarowałam sosem pomidorowym i podałam z jajem i kiełbaskami.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Niezapominajki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger