Nie zawierają w swoim składzie jajek.
Podawane są w wersji wytrawnej z dodatkiem smażonych kiełbasek, jajek, sera, bekonu, szynki czy pomidorów.
Następnym razem spróbuję na słodko.
Staffordshire oatcake.- 115 g mąki owsianej
- 115 g mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 7 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 240 ml ciepłego mleka
- 240 ml ciepłej wody
Do podania:
- jajo sadzone
- pieczone kabanosy
- sos pomidorowy
- boczek
- olej do smażenia
- Drożdże włożyłam do miseczki, rozgniotłam widelcem, zasypałam cukrem i wlałam odrobinę ciepłego mleka.
- Odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- W misce wymieszałam mąki, sól, dodałam drożdże, wlałam mleko i wodę i dokładnie wymieszałam.
- Odstawiłam do wyrośnięcia na 60 minut.
- Patelnię skropiłam olejem i nalewałam porcje masy.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- W naleśniku będzie dużo małych dziurek.
- Kiełbaski podpiekłam na grillu.
- Boczek pokroiłam w paski, wysmażyłam i usmażyłam na nim jaja sadzone.
- Naleśniki posmarowałam sosem pomidorowym i podałam z jajem i kiełbaskami.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.