Jak podaje Jamie panissa to mniej elegancka kuzynka risotta.
A że my risotto zawsze i wszędzie czem prędzej wykorzystaliśmy przepis.
Pochodzi on z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku".
Ryż tak przyrządzony jest przepyszny więc polecam gorąco.
Ryż panissa.
- 50 g wędzonej pancetty - ew. wędzonego boczku
- 50 g salami
- 2 cebula
- 2 łodyg selera naciowego
- ok. 1000 ml bulionu warzywnego
- 2 gałązki rozmarynu świeżego
- 300 g ryżu arborio
- 250 ml czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów w całości - 400 g
- 1 puszka fasoli borlotti - 400 g
- 4 gałązki świeżej natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz czarny
- Pancettę i salami pokroiłam w kostkę tak mniej więcej 1 cm.
- Wytopiłam na suchej patelni.
- Cebulę i seler obrałam i posiekałam, wrzuciłam do rondla, smażyłam ciągle mieszając aż się zeszkliły.
- Do bulionu wrzuciłam gałązki rozmarynu i gotowałam 5 minut.
- Teraz dodałam do rondla z pancettą ryż i smażyłam 2 minuty.
- Przyszedł czas na wino, wlałam do rondla i mieszając czekałam aż odparuje a resztę wchłonie ryż.
- Pomidory wylałam przez palce do ryżu, rozgniatając je.
- Chwilę smażyłam i zaczęłam dolewać bulion na maksymalnym ogniu.
- Wlewałam gorący po chochli ciągle mieszając, a następną chochlę wlewałam gdy pierwszą wchłoną ryż.
- I tak do końca bulionu, minie ok. 20 minut.
- Wraz z ostatnią chochlą bulionu dodałam osączoną fasolę.
- Na koniec gęstość ryżu ma być taka że postawiona na środku łyżka ma stać.
- Na koniec dodałam świeżo mielonego pieprzu i wmieszałam natkę pietruszki, średnio posiekaną.
Przepis od Jamie Oliver.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.