środa, 9 marca 2022

Reginette a'la wongole

Nazwa dania brzmi tajemniczo a to nic innego jak makaron z małżami.
Uwielbiam takie szybkie i smakowite dania.
Polecam gorąco.
Makaron z małżami.

Składniki:
  • oliwa do smażenia
  • 1000 g wongoli - ulubionych małży
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygo selera naciowego
  • 10 cm białej części pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • 150 g makaronu Reginette - karbowane grube wstążki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 150 ml sosu pomidorowego z czosnkiem i oregano
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie dania:
  • Pokroiłam bardzo drobno łodygi selera, pora, papryki, czosnek oraz cebulę.
  • W dużym garnku podsmażyłam na oliwie po kolei, cebulę, pora, czosnek i obie papryki.
  • Teraz wlałam sos pomidorowy i gotowałam 3 minuty.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
  • Do garnka z sosem wrzuciłam wcześniej wyszorowane małże i nakryłam garnek pokrywką.
  • Gotowałam 3 - 5 minut aż muszle się pootwierały.
  • Wtedy wymieszałam całość z makaronem, przełożyłam na talerze i posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Maki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger