Nazwa dania brzmi tajemniczo a to nic innego jak makaron z małżami.
Uwielbiam takie szybkie i smakowite dania.
Polecam gorąco.
Makaron z małżami.
- oliwa do smażenia
- 1000 g wongoli - ulubionych małży
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygo selera naciowego
- 10 cm białej części pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 papryczki chili
- 150 g makaronu Reginette - karbowane grube wstążki
- sól morska
- pieprz czarny
- 150 ml sosu pomidorowego z czosnkiem i oregano
- natka pietruszki do posypania
- Pokroiłam bardzo drobno łodygi selera, pora, papryki, czosnek oraz cebulę.
- W dużym garnku podsmażyłam na oliwie po kolei, cebulę, pora, czosnek i obie papryki.
- Teraz wlałam sos pomidorowy i gotowałam 3 minuty.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
- Do garnka z sosem wrzuciłam wcześniej wyszorowane małże i nakryłam garnek pokrywką.
- Gotowałam 3 - 5 minut aż muszle się pootwierały.
- Wtedy wymieszałam całość z makaronem, przełożyłam na talerze i posypałam natką pietruszki.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.