Ponieważ przepis pochodzi z książki "Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem", jest to przekąska rodem z Hiszpanii.
Przepyszne pulpeciki z daktylami są idealną przekąska dla gości, na szybki obiad czy przegryzką przed obiadem dla głodomorów.
Są sycące dlatego piszę że dla głodomorów bo po ich zjedzeniu jesteśmy syci.
Zachęcam do spróbowania.
Pulpeciki z daktylami.
- 150 g ugotowanego ryżu
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajo
- 20 g prażonych migdałów w słupkach
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 125 g daktyli
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki bułki tartej
- oliwa z oliwek do smażenia
- 4 cebule
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml mocnego bulionu mięsnego
- 2 liście laurowe
- Migdały uprażyłam na suchej patelni, przestudziłam.
- Mięso wymieszałam z ryżem i migdałami.
- Dodałam sól i pieprz, jajo.
- Daktyle pokroiłam drobniutko i dodałam do mięsa.
- Do masy mięsnej dodałam także musztardę i skórkę otartą z cytryny.
- Masę dokładnie wymieszałam aby była zwarta i jednolita.
- Ulepiłam z niej małe kulki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na oliwie aż się zrumieniły.
- Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na oliwie.
- Dodałam potem na patelnię wino i esencjonalny bulion, wrzuciłam listek laurowy i gotowałam 10 minut aż cebula zmiękła.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Włożyłam pulpety do sosu i na maleńkim ogniu gotowałam 10 minut.
- Zostawiłam aby danie wystygło.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
2 komentarze
Wow, ciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i pożywne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.